Producera el själv

Producera el själv

Om egenproducerad el – mikroproduktion av el

Solenergi sparar pengar åt dig

I ett nötskal, gynnar det alla när företag och myndigheter väljer att övergå till solenergi. Ju mer ström ditt företag eller organisation använder, desto större miljöpåverkan kommer ditt beslut att innebära.

Organisationer som tjänar på solenergin

  • Skolor har stora budgetar som där energikostnader är en stor andel.
  • Kommuner tjänar på kommersiella solenergisystem
  • Företag små och stora företag kan dra nytta av lämplig solenergi och få en avkastning på investeringen (ROI) inom en inte alltför avlägsen framtid
  • Fastighetsbolag

För dig som är småhusägare finns det statliga investeringsstöd för dig som vill installera solceller upp till 35% av kostnaden. Man ansöker hos länsstyrelsen men tyvärr får inte alla beviljat. Du kan också få rot-avdrag beviljat för att installera solpanelerna. Det finns färdiga solcellspaket från flera av energibolagen som E-on, Vattenfall och Fortum som innebär att det är relativt enkelt att installera solenergi. Det går också att kombinera värmepumpen med solceller och solfångare. Du kan också vänd dig till de större elgrossisterna som Relex.

Skatteregler

Under 2014 har det varit mycket skriverier om skattereglerna kring att producera sin egna el, dvs skattereduktion för mikroproduktion av el, vilket innebär att det ofta kan bli en förlustaffär för den som vill sälja el. Men riksdagen lär ta upp frågan relativt snart eftersom den fått mycket kritik.

Regeringens la en proposition  6 mars 2014 om mikroproduktion av förnybar el som innehöll en skattereduktion på 60 öre/kWh, men regelverket är tyvärr mycket komplicerat för privatpersoner.

Läs mer på:
http://www.svenskenergi.se