Jämföra elpriser med jämförelsesajter

Billig el genom att jämföra elpriserna?

Det finns olika jämförelsesajter och prispressarsajter för dig som jämföra olika elbolag. Observera att det inte är ovanligt att det är billigare att gå in på de olika elföretagen direkt eftersom jag antar att energibolagen betalar kommission till jämförelsesajten när de skickar kunder.

Några exempel på jämförlesesajter inom elområdet är:

  • Elpriskollen.se är en tjänst där du kan jämföra olika elavtal och tjänsten drivs av statliga Energimarknadsinspektionen. Samtliga elleverantörer måste rapportera in sina priser och därför är sajten alltid uppdaterad. Du får själv kontakta det elbolag som du vill byta till.
  • Compricer – tar rätt bra betalt av energiföretagen men har en tjänst  där du kan jämföra elpriserna
  • Kundkraft.se – fungerar som en auktionssajt för elbolagen och du som privatperson registerar dig gratis. Sajten ägs av Schibstedt.
  • Elprisguiden.se – Listar elpriser och elbolag med priser som uppdateras dagligen.
  • Elpriser.se – Jämför elpriser på boendeform och postnummer och ger dig möjlighet att jämföra elpriserna. Sajten ägs av Schibstedt.
  • el.pricerunner.se
  • Folkel.se har gratis medlemskap och så förhandlar de elpriser. Företaget som ligger bakom heter Folkekonomi Sverige AB
  • Privata affärers prisjämförelsesajt
  • Svenskt Kvalitetsindex – har mätningar av olika branscher som enerigbranschen 

Se upp för tekniken från vissa av ”prisjämförelsesajterna”

En del prisjämförelsesajter använder skraptekniker för att plocka ut priset från olika bolag. Inom andra branscher har det förekommit skrapning av konkurrentpriser samt skrapning i annonseringar i Adwords vilket innebär att du presenteras olika priser. Det innebär att de kan presentera priser i realtid men samtidigt är de inte välgörenhetsinrättningar och de lever ofta på dyra priser som de fakturerar elbolagen.

Tekniskt sett kan du titta upp elbolagen direkt via en annan dator efter det att du varit inne på en prisjämförelsesajt för att kolla priset men även om du gör det så kan de hålla koll på dig genom cookies i din dator och då ser de att du kommer från en viss jämförelsesajt och de tjänar kommission. Alternativt är att du går in på webbläsaren och tar bort alla cookies och sedan använder en  proxy för att se  korrekta priser eller helt enkelt kollar på en annan dator…

SvD avslöjade elhandelsförmedlaren Baraspara, som lockade till sig över 200 000 svenska hushåll med aggressiv telefonförsäljning, där det visade sig att ”medlemmarna” skickades direkt till det kommunägda Mölndal Energi där elavtalen ofta blev dyrare!